2011. december 24., szombat

Karácsony Koreában

Gondolom, már sokan olvasták, hogy a karácsony itt Koreában nem valami nagy ünnep, lévén, hogy a kultúra alapjába véve buddhista. Míg nálunk két napos ünnep, itt csak a december 25öt veszik karácsonynak, december 26 már szimpla munkanap. Mióta a kereszténység megjelent, a marketing miatt a hangulatot megpróbálták lekoppintani. De tulajdonképpen egyfajta vicc itt a karácsony. A kávézók "karácsonyi tortákat" árusítanak, néhol az üzletekbe raknak 1-1 műfenyőt, illetve a város jelentősebb pontjait kivilágítják. Tulajdonképpen nem is hiszem, hogy tudják, mi a lényege. Legfeljebb a keresztények...
Karácsonyi torták, egy üzlet kirakatában kaptam le őket. Guszták, nem??? :)
Meséltem, hogy igazi fenyőt nem használnak karácsonyfának. Néhol, 1-1 kávéházban, üzkletben, étteremben kiraknak 1-1 műfenyőt, van ahol ott is felejtik nyárig... Néhol az utcai fákra, fenyő-félékre az utcán tesznek égőket. Ma találtam egy vicces ábrát, miszerint a fenyő méltatlankodik: "Nem annyira nagy buli a karácsony! Megöltök minket a hulláinkat meg homokosnak öltöztetitek", ezen jót röhögtem.

Karácsonykor szerveznek bulikat is, de most se erőm, se nem affinitásom sincs elmenni ilyenre, a hideg és a nátha miatt. Kirándulni lenne, csak Mr. Kim áttette január első hétvégéjére azt a túrát, ami ma lett volna. Igaz, holnap lesz egy kis túra, és a karácsonyi buli is, tehát nem fogok unatkozni. De olyan hideg van...
Tavaly voltam Harryvel és pár ismerőssel egy koreaiak által lekoppintott karácsonyi vásáron, de bevallom, az is csak egy vicc volt... Lehet, koreai-szemmel nézve nagy szenzáció, de egy pesti szemével nézve a Moszkva -téren (ok, Széll Kálmán-tér, "okosaink" átnevezték) is nagyobb kirakodóvásárt csinálnak, mint ott.

Szóval itt Koreában nem igazán érzik át a karácsony lényegét, a "karácsony szellemét" hogy költőibb legyek, bár ez a legtöbb ázsiai országban így van. Szilveszter-újévet nem tudom, de akkor ha más nem lesz, benézek a városba, mivel van némi újévi forgatag.

De alighogy lecseng ez a karácsonyi-újévi procedúra, megkezdődik a következő cécóra, a holdújévre való készülődés. Elvileg akkor Jejura megyek megint. Most szerintem nagy falhajtás lesz a holdújév, mivel jön 2012, Sárkány Éve -állítólag Kínában mindenféle hiedelem fűződik hozzá. De erről később nyilatkozom...

Végeztül a Google karácsonyi logo-ja. Zenét játszik és imitálja a karácsonyi fényeket...

6 megjegyzés:

  1. Nagyon boldog karácsonyt kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon Boldog Karácsonyt kívánok neked ott messziföldön!:)

    VálaszTörlés
  3. Én is kívánom Nektek ugyanezt!! :)

    VálaszTörlés
  4. Itt nincs igazán kereszténység, a karácsony viszont gyakorlatilag ugyanez. Azért a lehetőségekhez mérten kellemes ünnepeket! :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm, az is meglett!! Neked is!!! :))) Itt Koreában most nagy divat lett, legalábbis a keresztény gyülekezet, ahová járok, gondoskodott róla.

    VálaszTörlés