2011. december 19., hétfő

Koli-sokk, hajnali háromkor

Ma épp az igazak álmát aludtam sokad-magammal, mikor egyszer csak fülsüketítő szirénázásra ébredtem. Tudtam mit jelent, valamelyik szobában füst van, és beindult a riasztó. Próbáltam megnyugtatni magam, hogy lehet, csak próbariadó (Abigélből indultam ki, ok, csak viccelek). De az nem éjeknek idején szokott lenni... ELTE-n is volt próbariadó, de fényes nappal. (igaz bombariadó is, de az is, mikor második világháborús örökségeket találtak a TTK campusa melletti építkezésen.) Az is megfordult a fejemben, de arra jobb nem gondolni, hogy északi szomszédjaink, a nemzeti gyász miatt támadták meg Dél-Koreát... De ez nem hiszem, hogy megtörténik...
Magunkra kaptunk valamit, és kirohantunk a folyosóra. Az összes emeleten lakó csaj kinn állt. Hamarosan a szírénázás abbamaradt. Kiderült, egy mosókonyhához közeli (egyik kétágyas) szobában hibásodhatott meg valami kis füst jött ki, illetve gyenge égett szag. Egy lány később mondta (szobatársaim szerint), hogy nincs semmi baj, tehát mindenki visszatért az ágyikójába. Nem tudtam aludni... Nehezen aludtam vissza, frászt kaptam, mikor viszonylag nyugodt álmomból felzavartak. Az álomtündér is megijedhetett :(. Ilyenkor legjobb dolog az lenne, ha el tudtam volna menni futni, de a kolesz reggel 5ig zárva. Végül fél hét után, mikor magamhoz tértem a félkómából, kiszaladtam magamból a feszültséget.
Nem tudom, erre mit mondjak. Eléggé kétélű dolog. Ha tényleg meghibásodott valami a szobájukban, akkor nem érdemlik meg a bűntetést. Mert egy kütyü, egy elektronikai dolog bármikor elromolhat-gondoljunk a laptopra, lámpára, esetleg turmixgépre (egyik szobatársamnak is van), hajszárító, hűtő. Kb. ezek lelhetőek fel a koliszobában. Tudom, megnyugtató, hogy a koleszok viszonylag biztonságosak itt Koreában. Mivel nincs annyira anarchia, mint otthon.
Pesten is előfordult néha, a Nándiban főleg amiatt, hogy sokan szendvicssütőt tartottak a szobában, és gőzölgött. Pedig még vízforralót sem szabadott hivatalosan a szobákban használni -az nekem is volt... De éjek idején tűzriadó, ilyent még nem éltem át. Tudom, nem igazi kollégista, akivel nem történt meg egyszer legalább. Erre nem mondok semmit. Sajnos több magyar koliban még a füstjelzőket is leszerelik, vagy leragasztották, hogy cigizhessenek. Legtöbb helyen, így nálunk is van dohányzásra kijelölt helyiség (konkrétan a szeméttároló). Ha szobatársaimnak eszébe jutott volna a szobában szívni a bűzrudat, én már rég megfojtottam volna őket egy kanál vízben...
Mikor kislány voltam, és táborozás volt, megesett az éjjeli riadó, akkor viccesnek találtam, de huszonévesen már tökre nem az. Mi van, ha komoly bajt jelez? Ne emlegessük a farkast, mert megjelenik, mondta Apu is. Jogos. Remélem, nem lesz többé ilyen :). Szegény hazamenő diákoknak milyen sokkoló utolsó éjszaka jutott (ma van a kiköltözés utolsó napja, és páran hazamennek vakációra). :(.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése