2011. december 14., szerda

Vizsga után, talán utoljára

Túléltem a vizsgát. Izgultam ma délelőtt, nagyon, de úgy néz ki, sikerülni fog. Fáradt vagyok. Most már csak a kutatás fog menni :). Meg az írás, amivel el vagyok maradva. Meg a túra, ha van időm. Reméljük, lesz arra is. Teszek érte, hogy legyen.
Kyu-hwan pár perce örömmel rontott be a laborba: "VAKÁCIÓ!!!" - kiáltotta. Jegyzeteit egy határozott mozdulattal bedobta a papírkosárba XD. No comment, bár én is a fiók mélyére rejtettem. Márciustól újra suli, de már elvileg tárgyam nem lesz, mivel a kredit már majdnem megvan. Még 2-3 szemeszter, remélem, annyi elég diplomáig. Ha nagy szerencsém van kettő. Ha kevésbé nagy, de szerencsém, három. A többiről nem beszélek. Nem szabad emlegetni a farkast, mert megjelenik. Legyünk optimisták! :)

Már otthon. Hideg van, csillagos az ég. Hold még nincs fenn. Most futottam. A Buddha- templom, ami a hegyoldalban van (kicsit magasabban, mint a kolesz és sportpálya) szélharangjának hangja lehallatszik ide, futás közben élveztem. A koleszban folyik a ki-be (esetleg át) költözködés. Egyelőre még csak a ki, jövő héten már az át és a be is. Több diák hazamegy vakációra, és van aki pont vakációra jön.
Lehet, már tudjátok, Koreában kicsit máshogy számolják a suli -vakáció rendszert. A szemeszter ugyanúgy 4, azaz 3 és fél hónapos. Ami szeptember illetve március első napjaiban kezdődik, és december, illetve július vége felé ér véget. 2 hónap vakáció van, nyáron és télen, amikor a campus üresebb, nyugisabb. A vizsgaidőszak nálunk 7-8 hetet tesz ki. Télen és nyáron is. Itt csak 1-1 hét. Fura. Igaz van midterm is, esetleg év közbeni számonkérés. Ezen kívül egyes tárgyakból nincs vizsga, csak beadandó, vagy prezi. Ami jobb is, mint az ELTE-n, mikor egy éves, néha irreálisan sok anyagból kértek számon minket. Aminek felét a legtöbb diák elfelejtette, mihelyt sikeres vizsgát tett belőle :S.
Az osztályzásról is még egy érdekesség: Az A-F jegyekről már meséltem. Ezen kívül relatív osztályzás van. A legjobban teljesítő bizonyos % kap mondjuk "A+"-t, utána következőek "A"- t, aztán így tovább. Ha a legügyesebb diák(ok) 60% ot ért(ek) el, akkor övé(k) az "A+", és mennek lejjebb. Ha 90% körül volt a legtöbb teljesítése, akkor arra nem tudok mit mondani... Mindegy. Jövő héten megtudom, addig nem kiabálom el a dolgokat.

2 megjegyzés:

  1. Na jó, de mi van ha mondjuk öt-hat, vagy még több vizsgája van valakinek - azt egy hétbe zsúfolni lehetetlen.

    Vagy valóban csak nagyon kevés, egy-két tárból kell vizsgázni?

    VálaszTörlés
  2. PhD-n és Master képzésen nincs sok tárgyunk. De az undergraduate diákoknál ez más. Nyilván több itt az órai munka és az évközi számonkérés. Vagy beadandó. Nagyban függ a tanártól is.

    VálaszTörlés