2011. május 30., hétfő

A nyár egy szívás....

Megint nyár lesz... Itt Koreában ezen fejezet címe a nyárról sokat elárul. Igaz, a hamarosan (pontosan holnap:)) következő június még nem rossz, sőt, egészen kellemes időszak. De a július-augusztus... Néha a szeptember is. Tavaly ősszel még chuseok-kor (szeptember 20körül) rúgta utolsókat a monszun, azaz akkor volt az utolsó nagy eső.
Lehet, hogy még sokat fogom szidni a nyarat elkövetkezendő bő másfél évben (szobatársam tavaly gyakran megjegyezte: "I hate summer", bevallom, egyetértek vele...), elnézést is kérek előre is. Ugyanis itt Koreában, ami a hideg télnél is rosszabb: a fülledt és esős nyár. Főleg a július az, amikor rengeteg eső esik. A meleget már megszoktam, tudom, az indiaikhoz 45-50 fokához képest kismiska a magyar földön legmagasabb 32 fok. DE! Ha otthon július-augusztusban előfordul egy-egy zápor, kellemesen lehűti a levegőt. Itt meg lehet, mondtam, de nagyon meleg az eső, mintha izzadság hullana az égből. És ráadásul úgy szokott szakadni, mintha dézsából öntenének, ha ilyen lesz, csinálok róla fotókat, a lépcsők vízeséssé változnak! Nem szeretem ezt az időszakot, főleg, ha el kell halasztani a várva várt túrát...
Persze sokat süt a Nap is, de he hétköznap süt, hétvégén esik-az halál!!!!
A légkondi is hamarosan kell. A kolesz és labor nyáron ezen kütyü nélkül kész
öngyilkosság lenne... De ez a kijelentés egész Koreára igaz (közlekedési eszközök, épületeken belül). Nyáron utálatos érzés, mikor reggeli futás után lezuhanyzom, és elhagyom a kellemes 24 fokra lehűtött szobát. Kilépek a koleszból, és két perc múlva már dől rólam az izzadság- beérek a laborba, ami szintén le van hűtve 20 fokra.
Emlékszem, a pesti koleszom nagyon durván be tudott melegedni nyáron, a júniusi vizsgaidőszakban, ha épp ott volt az ember, kíznás volt. Hálisten, itt van légkondi, ami, ha egy-egy órára bekapcsoljuk, kellemesen lehűti a szobát (hallotam olyanról is, hogy folyamatosan megy a helyiségben), általában éjszaka már nem használjuk. Most épp átmeneti időszak van, amikor már "lassan be kéne kapcsolni", de még a nyitott ablak elég.
Esernyő nélkül mostanság nem érdemes kimozdulni... Esőkabát itt bűn, fülledt időben elviselhetetlen.
Erről az esernyő-kavalkádról a kolesz folyosóján már szerintem meséltem:D. Legalább megismeri az ember, mi a a legújabb esernyő-trend! Ugyanis van pár darab, ami tényleg nagyon tetszik nekem, ha esernyőt akarok venni később, van elképzelésem :))).
Ez is gyakran előfordul... Tócsákban járkálnak az emberek az utcán... Az eső még nem a meleg eső, de fülledt az idő. Pont ezen a reggelen kegyes volt hozzám a sors, mivel pont akkor állt el az eső, mikor a futottam, hét után. Mire indulásra kész állapotban voltam, megint szakadt...
Még nem az igazi, de már folyik az úton a víz. De remélem, sikerül csinálnom fotót a lépcső-vízeséselről!
Csak mert szép...

Epilógus: Kedd esti futás, szitáló eső. Gondoltam ennyi nem árt, és lementem a sportpályára. Egy srác megelőzött, ESERNYŐVEL A KEZÉBEN FUTOTT!!!! Atyaúristen, hol tart a világ, kerülgetett a röhögőgörcs. Aznap este, edzésem vége felé, akkorát villámlott, hogy pár pillanatig földbe gyökerezett a lábam. Na, ennek fele sem tréfa, sipirc a koleszba! 100méterre voltam tőle kb. és megdörrent az ég, olyan hosszan dörgött, hogy már majdnem célba értem, mire abbahagyta.... És milyen hangosan! :S

2 megjegyzés:

  1. Amikor eljöttem Szöulból akkor kezdett el esni, konkrétan utolsó nap egész végig esett.Az a pára!!!Pedig az még semmi nem volt a nyárihoz képest.Én mégis húúú olyan nehéz volt a levegővétel hogy csuda...nem bírnám a nyarat az biztos.Persze valamilyen szinten hozzászoknék, de szenvednék...és a metróban is olyan fülledt volt a levegő, azóta biztos beindították a légkondit.:)
    Az őszi Szöulra viszont nagyon kíváncsi vagyok.Olyan szééép.Valahogy színesebbnek tűnnek a fák mint itthon.A koreai őszt azt látnom kell...:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép ősszel Korea, de komolyan!!!! Dea matróban veló szenvedésről még nem is írtam, főleg, ha tömeg van :S.

    VálaszTörlés