2011. augusztus 26., péntek

Nooormális?? -no2

Ma véletlenül erre akadtam egy vicclap honlapján...
Hitler bar... Bakker, a koreaiak nem normálisak. Állítólag Dajeonban és Busan-ban van ilyen náci jelképekkel cicomázott étterem/kocsma. De bizonyos források szerint Szöulban is, de nem vagyok benne biztos. Emlékszem, mennyire ledöbbentem a buddhista swatiskákon is. Mikor kiderült, mit jelentenek, lenyugodtam. De ezeket a fasiszta dolgokkal dekorált kocsmákat nem tudom megemészteni.
Nyilván, ha nyitna valami agyament Kim Dzsong-Il, Kim Ir-Szen (vagy egyéb hírhedt diktátor nevével fémjelzett) éttermet/kocsmát Európában, a felháborodás kölcsönös lenne. Tudom, a koreaiakat nem érintette közvetlenül Hitler, nem tudják, hogy rengeteg európainak mennyi szenvedést okozott a fasiszta rendszer. Tudom, mi sem ismerjük a koreai diktátorokat, mivel ugyanaz a szitu. De ez nem mentség, legalábbis egy európai szemével nem.
Egyszer láttam valahol "Hitler bort" meg "Mussolini bort", azzal is ugyanígy ledöbbentem. Ugynaúgy azon, mikor egy koreai nő ingére volt egy náci jelvény varrva, és senki nem értette, min akadtam ki. Nem tudom, mondhatnám ugyanezt Julius Ceasar-ra, Nero-ra, Sullára, Napólaonra vagy egyéb történelmi diktátorokra. Akikről néha a kedvenceinket is nevezzük el. Vagy vajon 500-1000 év múlva már nem lesz ennyire tabu Hitler, Sztálin, esetleg Mao Ce-Tung?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése