2011. június 6., hétfő

Iskolabusz

Tudom, én, aki a magyar rendszerhez vagyok szokva, az iskolabuszokat felvágásnak érzem, főleg egyetemi szinten. De itt Koreában rá kell jönnöm, Amerikához hasonlóan egy természetes jelenség. Sok nyelviskola, sportiskola is rendelkezik saját busszal. És persze az egyetemi campusok is. A Kyungwon University bár nem nagy suli, mégis röhögtem, mikor rájöttem, hogy a kolesz és az egyetem főkapuja (A bizonyos Vison Tower) közt közlekedik egy busz. Ugyebár a kolesz 20 percnyi sétára van a kaputól, ezáltal a metrómegállótól is, ami nekem nem sok, de több diáknak igen. Hallottam pár "A kolesz nagyon messze van"-megjegyzést, vigyorogva gondoltam, hogyha ezek a Seoul National University diákjai lennének, tudnák, mi a "messze" (annak tényleg hatalmas a campusa). Egyszer kérdezték tőlem, miért nem szállok fel rá- hát mert szeretek gyalogolni, nem akarok ellustulni.

A suli most nyáron ezeket a járműveket is használja a diákok transzportálására :). Nevettem rajta egy nagyot, hiszen ezeket inkább városnézésre szokták használni Európába, a lustább turisták :D.

Unokatesóimnak is nagyon bejött :D. MZ/X, add kölcsön a fénypostát, és küldöm nekik!!! Azt nem is tudná senki bizonyítani, hogy így veszett nyoma!!! Maximum beutalnák az embert, aki ilyent mond a "pajkos fiúk osztályára" XD. Helyette Barkast ígért :D. Attól tuti kiakadnának szegény diákok, hogy hogy kerül a Barkas ezen jópofa járgány helyére, HEHEHE!

Sokmindent koppintanak Amerikáról, az A, B, C, D, F osztályzási rendszert. Sokáig csak anyanyelvű emberek dolgozhattak angoltanárként. Kissé sznobizmus, de most már szerintem ezt feloldották, mivel mostanság már találkoztam nem anyanyelvű tanárokkal is. Amúgy aranyéletük van, 4-500 ezer forintnyi összegeket megkereshetnek, és télen-nyáron rengeteg vakációjuk van, világot láthatnak évente kétszer. Durva kicsit, főleg, hogy otthon lenézik a tanárokat. Következő életemben angoltanár leszek Koreában :S. Nem panaszkodásért mondom, de néha irigykedem. Megjegyzem, sokan vágyódnak Amerika iránt, de angolul nem megy nekik úgy, mint kéne... Persze, van kivétel, főleg Szöul mellett, sok angolul jól beszélő emberrel hozott össze a sors. Jó érzés ilyenekkel összefutni, pár hete történt: Volt egy kellemes meglepetés, vasárnap este szobatársam egyik barátnője ült a szobánkba, mivel a szobatársam gépén csinálta a házi feladatát, mivel az ő kütyüje elromlott. Elmesélte, elég sokáig Új Zélandon élt, és tanulta a nyelvet, nagyon is jól beszélt. Több emberrel találkoztam, akik külföldön tanulnak, külföldi iskolába járnak csereprogram vagy épp ösztöndíj keretén belül. Vagy teljesen ott végzik tanulmányaikat, mint én is. Csak ők főleg Amerika felé orintálódnak. Jó ilyenekkel találkozni :))). És általában az európai (vagy ott is élt) embereken kívül az ilyenekkel tudok leginkább összebarátkozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése