2011. április 28., csütörtök

Koreai tradícionális játékok

Írhatnékom van, és a múlt héti kirándulás ihletet adott, hogy csináljak egy bejegyzést erről is. Nem ismerek sokat, de amikről tudok, bemutatom.
Mikor először utaztam haza, éppen holdújév volt, és a reptéren láttam ilyent először. Hanbokba öltözött emberek feszítettek, és miután becsekkoltam a gépemre, beálltam a sorba.
Egy kis hengerbe kellett beletalálni a botokat, azonban ez nem volt épp egyszerű.


Az első képen láthatóak súlyok, amiket fel kellett emelni, szét kellett dobni, de ennek szabályát nem értem igazán. Az érdeklődő turisták kaptak egy szép koreai selyemzacskót, és egy 10 dollár értékű (10000 KRW-s) szelvényt, amitől utólag kiderült, csalás, hiszen akkor tudtam volna beváltani, ha költök legalább 50 dollárt, fölösleges giccset meg nem akartam venni.

Ez a mérleghinta nekem nagyon bejött. Mikor Mindungsanhoz közel egy tradícionális faluba (Arirang Traditional Village) látogattunk, bénáztunk rajta.

Valami olyasmi, hogy ugrálni kell a mérleghintán, de aki sosem csinálta, annak nehéz ezt belőni.
Tudom, hitelesebb lenne, ha koreai lányok állnának itt, hanbokban, de most ilyen fotóm még nincs. Pedig egyszer láttam, hogy ugrókötéllel érdekes mutatványokra képesek. Hát, irigylem őket. Pedig olyan egyszerűnek tűnik...
A múlt szombati kiránduláson kipróbáltam egy dolgot, amikor a hátunkra tehető tartóról be kellett lökni a rönköket egy körbe, és nyertem rajta egy nagy zacsi ginzenges cukrot :))).
Úristen, ezek nem normálisak! Kézzel fognak halat vízben! Ok, nem volt hideg, de a szél csípőssé tette a levegőt. Bár Hwancheonban a jéghorgászos eseményen is csinálnak hasonlót, hogy kis medencékbe halakat tesznek, és kézzel kell őket... Amikor erről olvastam, végképp kételkedtem egyesek elmeállapotában... :S.

Szóval ezek, amiket jelenleg ismerek, de ha később hallok még hasonlókról, lejegyzem. Jövő hét végén lesz a Buddha-ünnep, már mindenhol ki vannak téve a lampionok. Alig várom, a jövő vasárnapi túra úgyis Insadongon (becsszó, hamarosan bemutatom Insadongot!) fog zárulni! És a Bonguesa-ban (Szöulban két legismertebb buddhista templom a COEX pláza árnyékában lévő Bonguensa és az Insadonghoz közel fekvő Jogyesa, de kis szentélyek mindenhol vannak. A campus hegyoldalán, a koleszból rálátok) is megnézem idén is a laterna kiállítást! :))). Igaz, keresztény vagyok, de elfogadom más emberek hitvilágát. A buddhista kultúra nekem meg nagyon is tetszik.

Minden nehézségem ellenére örülök, hogy az utazás mellett döntöttem másfél éve. Örülök, hogy itt lehetek, hogy megismerhetek egy új világot, tapasztalhatok olyan dolgokat, amiket sokáig elérhetetlennek hittem. Gyerekkori álmom volt külföldön tanulni, élni. Igaz, nem pont így, de akkor is. De valahogy kamaszként ezen álmomat benőtték azok a bokrok, amik a negatív megjegyzésekből táplálkoztak, és végül én is lemondtam róla. De végül kaptam kézhez 2009 őszén egy metszőollót, és azóta igyekszem utat vágni magamnak. Csak vannak olyan ágak, amiket nehéz elvágni. Köszönöm a metszőollót, de remélem, hamarosan fűrészt is fogok kapni az élettől. Nem vagyok telhetetlen, egy sima kézifűrész is megteszi :))).

5 megjegyzés:

  1. Jó ötlet a játékokról írni. Biztos rengeteg van. Valami tipikus koreai táblajátékot nem ismersz? Tehát nem a go-t, vagy a kínai-, japán-sakkot...

    Mostantól ritkán tudlak majd olvasni.

    VálaszTörlés
  2. Sajnos nem, egyelőre csak ezen szabadtéri játékokat (ne a szegedi :D) ismerem, bár hallottam másokról is. De ha még hallok másról, lejgyzem :)))

    VálaszTörlés
  3. De jók!:) A mérleghinta különösen tetszik!:) Befűzöm az öcsém, csináljunk itthonra.:D
    Időnként nagyon nehéz "fűrész" nélkül, de úgy tűnik a blogod alapján, nagyon jól helyt állsz így is, hiszen az erő, bátorság, kitartás adott! Élsz a felkínált lehetőségekkel, felfedezel egy csodálatos országot, kultúrát. Így érdemes/értelmes élni!:)

    VálaszTörlés
  4. Köszi!!! :)))) Szeretek itt, de már több, mint 8 hónapja nem voltam otthon, és hiányoznak az otthoniak :(((

    VálaszTörlés
  5. Megértem!:(( Pár ismerősömnek nincs honvágya, őket nem tudom érteni.

    VálaszTörlés