2011. április 13., szerda

Fekete nap....

Április 14 Koreában ünnepnap, egyfajta "fekete nap". Ez azt jelenti, hogy ilyenkor a fiatalok összegyűlnek, főleg a kínaiban, és feketebabos szószt esznek tésztával, vagy éppen rizzsel. Ez egyfajta anti-Valentin nap vagy ha tetszik, anti-fehér nap, ugyanis azon fiatloknál szokás, akiknek nincs párjuk. (kimaradtak a Fehér Napból és a Valentin napból...) Én afféle baráti összejövetelre tudnám hasonlítani, bár ilyen bármikor lehet.
Ennek a kajának a neve jjajangmyeon(짜장면). Jelenleg elég nagy esélye van, hogy tiltólistára kerüljön, egyszer elrontottam tőle a gyomrom, azóta az immunrendszerem speciális védekezési reakciót fejlesztett ki ellene (igaz, a kimcsi és mandu ellen kifejlesztett antitestek már kiürültek). Ezt a kaját el lehet készíteni jól is, meg rosszul is, olyan, mint a bulgogi. Egy jobb (ez nem feltétlenül a drága, pöpec helyet takarja, itt Szöulban sok megfizethető, mégis klassz kis kajálda van) helyen tényleg klasszul el tudják készíteni, de a menza-jjajangmyeon-t vagy menza-bulgogit nagyon nem ajánlom, legalábbis a mi sulink menzáin nem.



Más miatt is fekete a mai nap :(. Pont ma kaptam egy halálhírt...Szomorú egybeesés :(. Az élet néha kegyetlen, az ember egyik percben látszólag egészséges, másik percben támad a rák, a következőben meg lesújt a Nagy Kaszás... Nem családtagról, rokonról van szó, de egy kedves ismerősről. Tudom, szép kort megélt, keveset szenvedett, szép élete volt. De nem tudom felfogni, hogy egyik percről a másikra történt minden... Isten nyugosztalja!

4 megjegyzés:

  1. Nekem ez a kaja annyira étvágygerjesztő..pedig határozottan ronda külalakkal bír!:)
    Évi.Amikor kikerültél Koreába és elkezdted enni a koreai cuccosokat...megúsztad mindenféle hasmars nélkül vagy voltak problémáid az elején?

    VálaszTörlés
  2. Volt, néha most is van... Egy durva gyomorrontásom volt, de azóta egész jól bírom a dolgokat :))). Sőt, legtöbb cuccot szeretem is. Ezt a feketebeb szószt kínai kajáldában nagyon jól el tudják készíteni, de a suli menzáján készített változatra rágondolni is rossz... :S

    VálaszTörlés
  3. Szedjetek gyomorfertőtlenitőt, vagy igyatok jó erős pálinkát az ételek mellé. Én egy harmadik utat is ismerek, ne egyetek mindenféle helyen.

    VálaszTörlés
  4. Nem is eszem mindenféle helyen :D! Egyszer vittem ki unikumot az oaztálytársaimnak, és kipróbálták gyomorpanaszokra :D!

    VálaszTörlés