2010. november 9., kedd

Hangul, és a nyelvekkel való kapcsolatom


A koreai ABC amúgy. Még nem tudok koreaiul. Úgy vagyok vele, mint az orosszal: az írásukat el tudom olvasni, meg pár szót tudok. De tanulni szeretném majd, márciustól. Szeretnék kicsit megtanulni koreaiul, ha már itt élek. A metrómegállókon szoktam gyakorolni az olvasást :). Mobilomon a metrótérkép koreaiul van-egyik kollégámtól örököktem a kütyüt - és azon gyakorlom :). Kollégám, mikor egyik hétvégén mentünk valahová, néztem a térképet, megjegyezte: "Dehát nincs benne angol menü"-Mire én: "Dehát el tudom olvani". Igaz, az angollal tökjól elboldogulok, mivel a suliban, túrákon azon kommunikálok (volt, hogy majdnem angolul válszaoltam az otthoniaknak.... no comment).
Amúgy tanultam németül is. A németről azt kell tudni, hogy hasonlít kicsit az angolhoz. De az angol az itt élésem alatt úgy berögzült -beégett az agyamba, hogy mikor németül akartam dumálni, automatikusan átváltottam angolra.(augusztusi hazautam során találkoztam egy svájci csajjal, akkor történt) Nem vagyok büszke erre, de nem szégyellem. Tulajdonképpen élvezem, hogy angolul kommunikálhatok, ez volt a vágyam. Pedig régen a német jobban ment, de fel tudom, ha egyszer úgy adódik. Tulajdonképpen a német segített sokat nekem abban, hogy megtanulhassak angolul :).
Az angol nagyon természetes lett nekem, hisz magyarul csak a Skype-n keresztül kommunikálok. Leszámítva néhány kivételes esetet. Amikor a kinti magyarokkal találkoztam. A Magyar Nagykövetség március15 előtt szokott rendezni egy találkozót a kinn élő magyaroknak, ami nagyon jó volt, remélem, jövőre is lesz. Kevés magyar él kinn, 30-40 talán. A másik eset az volt, jött az egyetemünkre szemináriumot tartani egy európai ember, aki holland, Szingapúrban él. De töltött pár évet Budapesten is, és teljesen meglepődtem, mikor magyarul megszólított :).
Amikor télen utaztam haza, a Moszkva és Budapest közötti gép MALÉV gép volt. És fura érzés volt magyar szöveget hallani újra, pedig akkor még alig hat hete voltam kinn...
Szobatársaim néha kérdeznek tőlem magyar szavakat :). Meg van, mikor mások is, mondogatják milyen könnyű, de mikor nehezebb szavakat mondok, rájönnek, hogy nem is:).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése