2011. március 8., kedd

Khakiszilva és egyebek

Hideg van kicsit, de már nem annyira. Fúj a szél. Süt a Nap. Akárcsak otthon. "Ggot-sam-chu-ui"(꽃샘추위) a neve ennek az időjárásnak, a kora tavaszi periódusnak. Ez azt jelenti, hogy a hideg idő féltékeny a tavaszi virágokra. Találó kifejezés, pont most hallottam.
Utálom, hogy a laborban mindig le van húzva a sötétítő, és a neonvilágítást, miközbn kinn ragyog a Nap. Ez mindig így volt, mióta iskolapadot koptatok.
A Tankcsapdától dúdolom a "Nem kell semmi"-t. A klippje is tetszik, de maga a dalt imádom. Manapság gyakran hallgatok magyar zenét: Tankcsapda, Zorall, Beatrice, de népzenét is, nemcsak rockot. Mielőtt kijöttem, kaptam karácsonyra egy magyar tájas naptárt. Most aktualitást veszítette, de a képek szépek, tehát kidekoráltam vele a szobátmat. (szekrényemet, és az íróasztalommal szembeni melletti fafelületet, könnyen eltávolítható, szobatársaim is csinálják ezt :)))). Honvágy bár nincs, de ezen dolgok elviszik ami van, azt is.
Tegnap volt nőnap. Itt szerintem nem ismerik...
Totál rá vagyok kattanva a khakiszilvára. Imádom! A campuson is van pár fa. Először nem tudtam, hogy az, de megkóstoltam, megszerettem. Állítólag otthon is megél, majd ha lesz lehetőségem arra, hogy gyümölcsfáim legyenek, akkor nem hagyom ki.

Mostanság minden rendben. Azaz legtöbbször minden szép, minden klassz. De előfordul, hogy átmenet nélkül olyan lesz, mintha egy horror szereplője lennék, amikor legszívesebben megfutamodna az ember. Aztán szerencsére megint kitisztul az ég, általában gyorsan, csak néha nehéz kivárni. Néha bosszantó dolgok is vannak, de alapjába véve rendes mindenki a laborban és koleszban is. :)
Néha egy kicsit olysmifélét érzek, mikor a Seoraksanon túráztunk ősszel. (Hallasan nem ütős, Jirisanra meg csak április végén megyek). Mikor nagyon is hajnalban kezdtük (fél 3 előtt), és éreztem, sosem érünk felm, sötét, sziklás út, miegymás. Néha járok hasonlón, az élet egyéb területén is. És amikor végre sikerült feljutni, a csúcson a katarzis. Ugyazt érzem, mikor túlesek egy nehezebb perióduon. Az egész hegygerincen át vezető út mintha kissé a jelenlegi életemet tükrözné. Érdekes, izgalmas, bár néha az ember kiszállna, mivel elfárad a 15-17 órás fötörésben. De ez pillanatnyi dolog, menni kell, mert ha feladnám, akkor bánnám egy életen át. És azért vannak mellettem most is bíztató emberek, a túrán is egymás bátorítása sokat jelentett :).
A másik dolog, amire most rá vagyok kattanva, a spenótlevél. Enyhíti a főzerlék-hiányomat. Mert nagyon hiányoznak a főzelékfélék. És kívánom a zöldet, hisz tavasz van!
A boltok megint teli édességekkel: ugyanis március 14 fehér nap. Ilyenkor a fiúk vesznek a barátnőjüknek csokit, mütyüröket... El tudom képzelni a lányok mennyire várják. :)))

Március 15 a nemzeti ünnepünk... Kokárdám nincs, ami egyfajta deja vu... Azt hittem tavaly nyáron, hogy haza tudok jutni február körül. És nem tettem be akkor. Lehet, hogy már meséltem. Második ilyen ünnep, amit távol töltök otthontól. Ilyenkor otthon mindig bakancsot kaptunk otthoni haverokkal, és irány Pákozd, vagy valami hasonlóan kellemes hely. De akkor is, jó érzés, hogy 18án követségi találkozó lesz :). Akármeddig leszek itt Koreában, ezt sosem fogom kihagyni, és mindig is örülni fogok neki :).
Hiányoztok, hazaiak! Komolyan! Boldog vagyok (legtöbbször) kinn, de ez sosem fog változni. Szeretlek benneteket, köszönöm a sok bíztatást, bátorítást családomnak, otthoni barátaimnak, ismerőseimnek, és nem utolsósorban még két-három embernek, akik tanácsai, segítsége nélkül nehezebben vágtam volna bele :). Jó lesz majd július végén hazautazni kicsit :).


Hétvégén bakancsot húzok megint! :)))). Tudom, tőlem megszokott, hogy hétvégente a bakancs nagyon fontos tartozékom, de én már csak ilyen vagyok :)))).

6 megjegyzés:

  1. Én is szeretem nagyon a khakiszilvát.És igen olvastam, hogy itthon is megterem.Állítólag a hazai kártevőkre sem érzékeny.Persze erről kevés ember tud és a zöldségesek aranyáron adják.
    Spenótfőzelék, szeressem nagyon!:)Ha lehet kapni keményítőt, simán tudsz csinálni.Csak egy kis tej kell meg fokhagyma hozzá...:)
    Jó túrázást.Örülök, hogy sokat írsz a kirándulásaidról, így legalább megismerem Korea ezen oldalát is.Bár bevallom őszintén, én a hegyeket sőt a dombokat is csak messziről szeretem csodálni, igazi alföldi gyerek vagyok!;)De ha egyszer a koreaiak kitalálják, hogy mozgólépcsőket telepítenek a hegyoldalakra...akkor ott a helyem!:)

    VálaszTörlés
  2. Ezen az utolsó megjegyzéseden még most is fogom a hasam a röhögéstől :)))). De jelenleg a spenótlevelet natúran párolva, édesburgonyéval eszem :))).
    Tulajdonképpen mikor felkerültem Pestre (én is sík vidékről származom), akkor kaptam rá a túrázásra, majd Koreában később jött magától is :). Vannak laza terepek, bár ütősek is :)))

    VálaszTörlés
  3. Ha tudnál datolyaszilva (én így hívom, bár semmi köze sem a datolyához, sem a szilvához) csemetét, gyökeres sarjhajtást szerezni - azzal nagy lépést tennél. Itthon ugyanis a forgalmazott fajták jelentős része télen elfagy - lehet, hogy rossz az alany, vagy valami déli fajtát értékesítenek. Pedig micsoda gazdagságot hozna népünknek, ha datolyaszilva borítaná az Alföldet. Lenne végre csongrádi khakipálinka.
    Vagy ha magot tudnál szedni. Hiszen a vad, félvad fajtáknak van magja - azt itthon ki lehetnek keltetni. Szerintem nagyobb a vízigénye, mint az átlagos magyarországi gyümölcsfáké.

    Spenótot tudsz főzni!!! Forrázd le a nyers spenótleveleket (5 percig forralni). Ha meghervadnak, össze kell aprítani (pl. egy vágódeszkán késsel, mint egy robot), vagy apritómixelni (géppel). Aztán forrásban lévő tejbe beletenni ezt a levéltrutyit, együtt forralni kevergetés mellett. Végül beletenni fokhagymás rántást (olajban pirított liszt, darabolt fokhagyma), összeforralni, kis sót beledobni - és kb. kész a parajkrém. Fél kg levélhez mondjuk fél liter tej, egy-két kanál rántás kell.

    VálaszTörlés
  4. Ezen a khakiszilva-pálinkás dolgon is jót nevettem :)))).

    VálaszTörlés
  5. Amóta Koreában vagyok, egyszer láttam csak spenótlevelet egy boltban. Lila hagymát igen elvétve. Zöldborsót, IGAZIT, - soha. Milyen furcsa, hogy van, ami teljesen ismereten itt, és azok ízéről egyszerűen le kell mondani... pedig néha pont ezek tudnak ellenállhatatlanul hiányozni!
    Bizony, még most is "Ggot-sam-chu-ui" van, és én nagyon irigyellek, hogy ilyen különleges kifejezéseket tudsz megtanulni a koreaiaktól.Jó neked, hogy van kivel és hogyan kommunikálnod. Valamiféle előgondoskodásból hoztam magammal kokárdát otthonról. Meg krepp-papírt, piros-fehér-zöldet. A minap csináltam két plakátot az egyetemre, március 15-e alkalmából. Készítettem kokárdákat is, ha gondolod, viszek Neked a fogadásra, ha esetleg találkozunk előtte.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm:))). Nem annyira fontos, tavaly bár kissé megszekált a Nagykövet Úr, de szerintem megérti. :) Nem úgy alakultak a dolgok, mint vártam, de nem is baj:).
    Ami ezt a kifejezést illeti, pont ma olvastam, egyik barátomtól hallottam, és nagyon tetszett. Igazából most kezdtem el tanulni a nyelvet, még nagyon az elején vagyok.
    Ami a lilahagymát illeti: na az NAGYON hiányzik! De majd júniusban, ha hazajutok :))).

    VálaszTörlés