2014. február 3., hétfő

Generációs különbségek az "underground" tükrében

Rosszat álmodtam... Nem csoda... Nem Freddie Krüeger-ről van szó, csak kijött rajtam az a sok dolog, amik jelenleg frusztrálnak...Tök egyszerű lenne szembefordulni a tényekkel, és közölni: "ne félek", és akkor megsemmisülnek a démonok. Sejtem, ezeket a félelem táplálja...

Most olvastam egy érdekes cikket arról, hogy a szöuli metrókon milyen harc megy az ülőhelyekért... Egy pasast letartóztattak tavaly júniusban, mivel egy meggyújtott papírt dobott a metrókocsikba Busan-ban. Ugyanis az idősebb emberek durván meglökték az illetőt, és elzavarták az "időseknek szánt" helyekről. Sok panaszt váltott ki a szitu, főleg a fiatalabbak körében, akik arról panaszkodnak, hogy az idős generáció mennyire erőszakos ilyen szempontból.
 Annyi biztos, ők a japán megszállás, a koreai háború és a gazdasági nehézségek idején voltak fiatalok, míg a jelenlegi fiatalok már függetlenedni akarnak, és kevésbé ragaszkodnak a hagyományokhoz és a konfuciánus etikához. A gazdasági frusztráció nagyon nagy: Az idős generáció nincs felkészülve anyagilag a nyugdíjra, a fiatalok pedig nehezen találnak munkát. A metrókon pedig találkoznak a generációk...

Munkám során és az olvasott hírek alapján megtudtam, hogy Korea az egyik leggyorsabban öregedő társadalma ("aging country"). Kevés gyerek születik.

Az idős generáció a fiataloktól várta, hogy gondoskodjanak róluk, nem készültek fel rendesen a nyugdíjra. A fiatalok meg nem mindig képesek megfelelni ennek az elvárásnak. A szegénységi ráta is magas, majdnem 50% az idősebb generációban. Az öngyilkossági rátáról pedig már sokat írtam.

Szóval a földalatti vasúti kocsikban 12 ülés áll az idősebb generáció/babát váró nők/mozgássérültek/látássérültek rendelkezésére. És mindet az idősek foglalják el. Rengeteg panasz érkezik rájuk, hogy néha udvariatlanok, erőszakosak, a hagyományok tükrében harcolnak, hogy adják át nekik a helyet. Ajummák különösen... 65 év felett ingyenes a tömegközlekedés használata.
"Ajumma power" :) :) (nem én rajzoltam, de vicces)
 Vagy ez... :) :)
Volt már ellenpélda is, szerencsére. Hogy az ajusshi-nak átadtam a helyem, aztán ő visszatuszkolt az ülésre, mikor látta, külföldi vagyok :). Mindig mosolyognak, ha látják bennem a szándékot. Szóval ez nem általánosság, előfordulnak azért pozitív dolgok is. És jó fej emberek itt is vannak :).

A politika is tükrözi ezt az ellentétet (én nem vagyok benne otthon, ismerőseimtől, itteni barátaimtól azonban hallottam pár dolgot). Sok idős ember támogatta Pak Chung-hee-t, a jelenlegi elnőköt (elnöknőt), mivel Pak  Geun-hye, a korábbi elnök lánya volt, aki sokat tett állítólag Korea gazdaságáért (mármint a korábbi elnök). A fiatalok azonban nem kedvelik "A koreaiak szeretnek rabszolgák lenni" vagy "A diktátor lánya lett az elnök"-típusú dolgokat hallottam tőlük a választások után.

Sajnos a kommunikáció hiányos.. Én is utaztam már tömött metrón, én is tapasztaltam már efféle tülekedést. Tudom, Pesten is láttam már olyant, amikor az idős banya (az ilyenek tényleg banyák/nyanyák) addig erőszakoskodott, míg valaki át nem adta neki a helyét, aztán mikor leszállt a metróról/villamosról/busztól/troliról, tök fürgén ment tovább az úton. Mindenhol vannak ilyenek...

Egyik prof (nem koreai) olyasmit mondott: "Korea egy olyan ország, ahol az embereknek nem kell részgenek lenni ahhoz, hogy egymást lökdössék", A túraterepeken viszont nagyon jó fejek az ajusshi-k/ajummák. Barátságosak. Erről is sokat meséltem. Gyakran vigyorognak a (külföldi) túrázókra, mondják a csajoknak, hogy "beautiful", meg egyebek. Vagy hogy megosztják velünk a makgolit, paradicsomot, kimcsit stb. Vagy mikor látták, vérzik az ujjam, adtak nekem ragtapaszt. Azért a túraterep mégiscsak más :) :).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése