2014. szeptember 23., kedd

Cukiság a köbön avagy a 귀요미

Gyakran látok párokat dumálni az utcán, és akkor többször is hallottam, hogy a lányok nyivákolva beszélnek a párjukkal. Már kezdettől fogva irritált ez, és most sem változott. Pl. ha én így dumálnék az aktuális pasimmal, megérteném, ha a kedves (reménybeli) úriember hülyét kapna :).  Európai szemmel ez gyerekes, és egyben nevetséges, és a fiú jogosan szól rá a párjára ilyenkor, hogy ne viselkedjen már gyerekesen. Tudom, emancipált világban élünk, ahol a csajoknak is helyt kell állniuk. Aztán meg elmondanak mindenféle karrierista libának, mivel nem szülsz elég gyereket... (Egyik ismert magyar rapzenekar tökéletesen leírja ezt a jelenséget: "Ha karriert építesz akkor az a baj, ha otthon maradsz a gyerekkel akkor meg az a baj" :) ).

Na, viccet félretéve, itt más világ van. Szerintem a k-pop és a helyi szappanoperák hatása. Ahogy nézem, a fiatalság szereti majmolni a TV sorozatok szereplőit, vagy épp a k-pop sztárokat. Ez a viselkedésformát kwiomi-nak nevezik a helyi nyelven.  A koreai lányok szeretik megjátszani a védetlent, a gyengét. Persze, ha kell, én kérek segítséget, de azt normális hangnemben is lehet.  Itt azonban az a "cukivagyok"-stílus itt a menő. Pl. ez az "oppa vedd meg ezt, vedd meg azt", kicsit durva. A lányok nyivákolva, elnyújtva mondják mindig ki: oppaaaa.... A helyi pasik pedig erre buknak. De nemcsak Koreában, Japánban és Kínában is eléggé elterjedt. Egyetemista fiatalok gyakran tartanak olyan dolgokat cukinak, amit otthon tuti kiröhögnének.Itt a gyerekes ártatlanság a divat csajok esetén, a fiúk megőrülnek a cukiskodó csajokért.
Gyakoriak ezek a cuki figurák, a Hello Kitty itt is népszerű többek közt, bár az inkább Japánra jellemző. Bár láttam Hello Kitty-s meg Pokemon-os repülőgépeket, az már durva :). Japánban viszont állítólag az itteninél is rosszabb a helyzet. Ott sokkal több cuki figura van, pl. az említett Hello Kity, Molang (van fiúhaverom, aki szereti őket :) ), Pokemon, emellett ismert a Lolita Fashion is. A Lolita Fashion a viktoriánus időkből koppintott ruhákból áll, ami a lányoknak ártatlan külsőt kölcsönöz.
A japán kawaii  (ott így hívják a "cuki" életstílust) anatómia :) (üres arckifejezés, nincs szája, nincs kézfeje és talpa: mármint a Hello Kitty-n bemutatva mi az alapja ennek a dolognak)
 Lolita fashion
 Ez is :)
 Pokemonos repülőgép
Viszont azért vannak emberek, akik nem veszik fel ezt a stílust, vagy hozzám hasonlóan, utálják ezt. Sőt, legutóbb, Jeju-n egyik srác azt mondta: "a helyiek úgy tesznek, mintha szeretnék a k-pop-ot, pedig valójában senki sem szereti"- ezen nagyot röhögtem (aztán az illető egyik diáknak feladta: végezzen egy tanulmányt a Led Zeppelin zenekarról, okos megoldás :) :) ). Az az igazság, a k-pop inkább a 90es évek európai popzenéjére hajaz. Néha benyögnek 1-1 angol közhelyet, meg elég sok dal elég affektálós. Lényeg, aki a k-pop-ra meg a szappanoperákra hagyatkozik, mielőtt Koreába utazna, az nagyot fog csalódni.

2 megjegyzés:

  1. Úristen, mennyire egyetértek! (Y)

    VálaszTörlés
  2. :) :). Ahogy nezem, Japanban sokkal jobban huledeznek a cukisag-domping lattan. Elso japan utam tul rovid volt, hogy ezen huledezzek, mivel akkor epp a Fuji miatt mentem :)

    VálaszTörlés