2014. január 30., csütörtök

Helyi ajándékdobozok

Chuseok és holdújév környékén a boltok-piacok kínálatában rengeteg csomag szerepel, persze méregdrágán (azaz drágábban, mintha külön vennéd meg a gyümöcsöket, vagy egyéb termékeket).
Ezekben a dobozokban lehetnek gyümölcsök, tonhalkonzerv, magok, olaj, szárított algalap, tisztítószerek, WC-papír, vagy épp gyíkhús (na, ennek örülnék a legkevésbé...). Holdújévkor ilyen csomagokat szokás ajándékozni a családtagoknak/ rokonoknak/ főnöknek/ beosztottaknak/ tanároknak stb.

Szóval holnap már a Ló évét fogjuk írni. Méghozzá a "Kék Ló"évét, Főnököm mondta pár hete. Emlékszem, gimis voltam a legutóbbi Ló évében. Nem tudom a színeket. 2010 volt a "Fehér Tigris" éve (ekkor kezdtem a sulit). 2011 a "Fehér Nyúlé". 2012 a "Fekete Sárkányé". 2013 a "Fekete Kígyóé". Csak utánanéztem ezeknek most hirtelenjében. Mivel Kínában is ünneplik a Holdújévet, emiatt a kínai emberek nagy része a hazájában tölti az ünnepeket. Japán kivételével szinte az egész Kelet-Ázsiában ismert a Holdújév, Kínában 10 napos ünnep. Gyakran hallom, hogy ebben az időszakban nem ajánlják a Kínába utazást. Hát, meg tudom érteni...
Koreában Holdújévkor rizskorongos levest (tteokguk) szokás enni többek közt, állítólag szerencsét hoz. Én is ettem ma tteokguk-ot, legalábbis kiettem belőle a rizskorongokat :) :)
Jó pihenést minden koreai (és minden itt élő külföldi) ismerősömnek erre a négy napra!!! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése