2011. február 18., péntek

Tavaszváró

Februárból már csak 9 nap van. Végre nem kell harisnya. Végre nem kell vastag pulcsi, és kesztyű sem fontos. A hőmérő higanyszála már 0 fok felett van. A Nap, mintha máshogy sütne, melegebb fénnyel, mint télen. A fák, mintha már készen állnának a változásra. Ezt tapasztaltam, mikor tegnap, péntek délután elmentem kicsit sétálni.
Bosszúságokkal (is) teli hetem volt. Volt koleszdíj-emelés, para, hogy gond lesz vele (szerencsésen rendeződött), plusz egy értelmetlen látogatás egy másik suli kórházába valami szemináriumra, plusz a Yeoksam Culture center macerás keresése. Persze voltak jó percek is, pl koleszban szobaellenőrzésen jó pontot kaptunk, megtudtam a tantárgyaimat, pár jó túra is kilátásban van a félév során. Sikerrel jelentkeztem a koreai nyelvtanfolyamra. Jeju után nem volt kedvem kimozdulni, de most megint megjött az energiám.
Nemrég volt telihold, szobatásam szerint ilyenkor dió-vagy mogyorófélét kell enni, hogy szerencsénk legyen. Már értem, miért árulták a héten ipari mennyiségben a földimogyorót a boltokban. De én is ettem aznap, biztos, ami biztos. Thaiföldön ilyenkor szokott lenni a Full Moon Party. Sajnos esélyem sincs egyelőre ilyen utakra.

Na, a mogyik, gesztenyék, diók :).


De nem panaszkodom, hisz várom már a somfák virágzását, majd a cseresznyefák rózsaszínbe borulását. A cseresznyefa-virágzás Japánban nagy ünnep, de itt, Koreában is szép nagyon. Aztán májusban lesz a Buddha-születésnap, előtte egy laterna fesztivál, amire tavaly nem tudtam elmenni. De azóta több ismerősöm lett, akik tuti kaphatóak az ilyenre! Aztán a Climbing in Korea túracsoport április végén Jirisanra tervez egy menetet! :). Remélem, valakinek eszébe jut túraszervező haverjaim közül, hogy bringára kéne pattannunk. Tegnap láttam egy-két bringást séta közben, aminek szintén kicsit a közelgő életet jelezte. Holnap megyek Warrenékkel egy állítólagos ütős túrára, legalábbis azt írták, ütős. Nem tudoom, úgy érzem, van miért várnom a tavaszt. Futást is jobban élvezem mint pár hete.

Szóval ez az utca, ahol a gyümit szoktam mindig venni.

Halas étterm, akvárium előtte, élőhalak, frissen sütik meg.


9 megjegyzés:

  1. Az általam nézegetett koreai filmekben sokszor előjön a szilvavirág, mivel ugye fordításban olvasom, lehet, hogy az inkább somvirág akar lenni? Vagy van valami szilvavirág kultusz is?

    Korea nagyon szép hegyes vidék, évtizedekig el lehetne ott túrázgatni - csak délen is, északról meg nem is beszélve.

    Tartanak a koleszben szobaraziákat? Nem vagytok már gyerekek, miért van ezekre szükség? Mit keresnek?

    VálaszTörlés
  2. Cseresznyevirág :).Főleg díszfák sajnos, de ilyenkor hihetetlenül szépek, élmény a munkahelyem(suli) felé vezető út! (egyetem campusán sok fa van, hisz egy hegyoldalban épült)
    Ami a koleszt illeti, Koreában a legtöbb koleszban az a szokás (legalábbis a több blogban is olvastam), hogy a takarítók csak a folyosót takarítják (a csipkártyák miatt csak az aktuális lakók juthatnak be az adott szobába) a szobák rendbe tartása a diákok dolga. Aztán félévente kb. háromszor ellenőrzik, rendbe van-e téve, előre kiírt időpontokban van a roomcheck-persze ilyen előtt mindenki buzgón cucálja a rezidenciáját :D! Ha mindent rendbe találnak honorálják, félév közben néha adnak "kupont", amit ajándékra lehet beváltani (tisztálkodószerek főleg), de mindenképp pontozzák a szobák tisztasági állapotát.

    VálaszTörlés
  3. Amúgy meg, kíváncsi lennék, milyen lenne, ha egy magyar koleszban bevezetnék ugyanezt. Sok diák kiborulna... (legalábbis a legtöbb ELTE-s koleszban tuti)
    Nem szigorúak itt a szabályok, bár vannak alapkövetelmények, pl.ne zajongj, ha a többiek alszanak, ne rongálj, tartsad rendbe a környezeted. De ezek szerintem nagyon is fontosak ezek. De lopás nem jellemző szerencsére.

    VálaszTörlés
  4. @Évi: engem is érdekel a szilva virág. Egy most látott koreai filmben....Seondeok, többször elhangzik a Szadaham szilva virága kifejezés és ha jól emlékszem, mutatnak valami virágzó ágat.
    A cseresznyefákkal kapcsolatban mindig is élt bennem a gyanú, hogy nem gyümölcsfákról van szó.Viszont nálunk sok díszfa fajta van pl,japán birs,díszalma stb,amelyek tavasszal pompázatos virágba borulnak,a virágaik rózsaszínűek,és ezek hasonlítanak leginkább a távol-keleti cseresznyevirágokhoz.Ha jól látom???

    VálaszTörlés
  5. Valóban, rózsaszín virágú fák, mindenhol. De dísz-cseresznyefák, ahogy nekem mondták. A szilva-virággal az a helyzet, hogy nagyon nem tudok róla. De sok üzletben árulnak tradícionális szilvabort-még nem ittam... De leginkább a japánbirsre és társaira emlékeztetnek, csodálatosak! :)

    VálaszTörlés
  6. Lehet, hogy datolyaszilváról van szó! Azt hiszem, hogy azon a vidéken az szépen megterem.

    VálaszTörlés
  7. Nem, a datolya sivatagi növény! :D. De Jeju, mivel mediterrán vidék, ezért ott szépen teremneka narancsok-télen is :).

    VálaszTörlés
  8. A Diospyros khakira gondoltam. :)

    VálaszTörlés
  9. Aha, a khakiszilva! Nagy kedvencem :)))). Való igaz, itt nagyon elterjedt, és népszerű is.

    VálaszTörlés