2011. július 5., kedd

A szélhámos

Nem egy Dumas regényről mesélek most. Hanem egy tanmese következik, hogy akik Szöulban járnak, mire figyeljenek nagyon! Óvakodj a kolduló buddhista szerzetesektől!
Ma épp waxolták a labort, mivel múlt héten nem csinálták meg rendesen, és száműztek minket. A koleszból holnap fognak száműzni pár órára, mivel ott fogják ugyanezt csinálni. Gondoltam, sétálok egy nagyot, a hőség ellenére is, és beszerzek még egy-két apróságot. A nagy meleg ellenére sétáltam egy nagyot Namsan Hanok Village-től Insadongig, ahol megkóstoltam azt a krumplit végre, amiről meséltem előző fejezetemben. Parmezán-szerű porral tényleg nagyon bejött.
Egyszer csak valami kirakatot néztem, egy szerzetes-szerű ember, mivel úgy nézett ki, mint a buddhista szerzetesek, kezembe adott egy képet, és valat mondott, egy füzetet tartott elém, hogy írjam alá. Nem tudtam levakarni, gondoltam, adok neki 1-2 dollárt, hogy szálljon le rólam (a füzetkében az volt, hogy). Erre egy koreai férfi kiabálta: "NO PAY!" nekem, a fószernek meg "POLICE!!!" Azaz ha nem húzza el a csíkot, rendőrt hív. Hálás vagyok neki, így névtelenben is.
Tudom, én is ostoba voltam, hogy nem húztam be egyet az álszerzetesnek! És ostoba voltam azért is, hogy nem jutott eszembe, a buddhista szerzetesek nem koldulnak erőszakosan. Ez tuti csak annak adta ki magát, hogy gazdag külföldi turistákat átverjen. Hálisten a sors elém sodort egy rendes embert, aki elkergette.
A buddhista szerzetesek amúgy ha adományokat gyűjtenek, akkor egy lopótök szerű izén dobolnak, és aprópénzt is nagyon megköszönik. Tisztességes emberek. Tudom, én is hibéás vagyok, hogy ez nem jutott eszembe, de akkor is... Utálom az ilyen szélhámosokat, akik átverik a gyanútlan turistákat...
Tudom, hallottam már durva dologkat is, akiket tényleg átvertek jegyüzérek kamu jegyekkel többek közt. Bosszantó, tudom, máskor én is jobban fogok figyelni.
Holnap búcsúzunk el Thanától, aki július végéig otthon lesz. Végre látja a családját az igen. Vakáció, ilyenkor diákok jönnek-mennek, hazamennek pár hétre, majd visszajönnek. Holdújévkor is sokan mentek, most a társaság másik fele utazik. Vakáció-fíling télen rossz volt, de most egész jó, hogy nincs tömeg.
Néha viccesen gondolok rá: tágul a világ. Faluból származom, azt tudni kell. Mikor gimibe kerültem, és mondtam a falum nevét, tudta mindenki, miről van szó. Aztán felkerültem Pestre, kirepültem a családi fészekből, igaz akkor még vonattal mentem ("A kis kirepülés"). És akkor azt kellett mondanom: Mosonmagyaróvár mellett. Mikor elvégeztem az ELTE-t, idejöttem ("A nagy kirepülés" fejezet az életemben) , akkor azt kell mondanom: "Európa" majd "Magyarország" és "Budapest", vagy ha kérdezik: "Where is your hometown?"-akkor azt kell mondanom, a nyugati részén az országnak. Tágul a világ. Vajon, ha idegen civilizációba kerülnék akkor elég annyi, hogy "Földgolyó"? hehehehehehe!

5 megjegyzés:

  1. Sziia. Bocsi a kérdésért,de Győr-Moson-Sopron megyei vagy? :)

    VálaszTörlés
  2. óó. Jó végre hallani egy megyebeliről is,aki kijutott. :) köszi a választ.

    VálaszTörlés
  3. Már érettségi körül már megvolt a kirepülés vágya, és kijelentettem: Pestre megyek tovább tanulni, szeretnék önállóbb lenni. Az a helyzet, hogy titkon vágyódtam a külföldi tanulmányokra, de az egyetem túl kényelmes volt, hogy ilyenbe belevágjak. Miután végeztem, és hallottam erről az ösztöndíj-léehetőségről, akkor dönöttem: most vagy soha! XD.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem nem döntöttél rosszul. :)

    VálaszTörlés