2010. szeptember 17., péntek

Magyar színészek Koreában

Most egy nemzetközi kulturális esemény van Szöulban, minek keretén belül Eszenyi Enikő vezetésével a Vígszínház társulata kiutazott jelenlegi városomba. Otello-t játszották. Kicsit szkeptikus voltam a darabot illetően, mivel hallottam róla, hogy túl modern feldolgozás. De ettől függetlenül megért egy estét, főleg, hogy nem is voltam a legjobb passzban. A színház keresése is némi nehézséget okozott, aztán meg azon izgultam, kapok-e jegyet. De ezzel minden rendben lett.
A darab maga végül is pozitív csalódás volt, és a színészek játéka is tetszett. De egyes helyeken a South Parkot vagy Family Guy-t megszégyenítő volt a nyelvezete :))). A beharangozással megegyezően, a "bunkó néger" beszólás is gyakran elhangzott. A "műsorban csúnya szavak hangzanak el, megtekinése semmilyen korosztálynak nem ajánlott" -megjegyzés beharangozása milyen poén lett volna:) (SP előtt szokták mindig ezt mondani). Hallottam róla, mekkora botrányt kavart otthon, de ettől függetlenül, én az élvezhető kategóriába sorolom :). És sikert aratott a koreai közönség körében, majdnem teli volt a színházterem. Csak azt jött le rosszul hogy, előtte volt valami tüntetés előtte, akkora zajjal járt, hogy az ember füle belefájdult.
Azonban amit máig nem tusdok hová tenni: Otello beteges féltékenysége, alaptalanul. Hogy hogy ki tudott fordulni önmagából, mikor Tudom, addig fűtötték, míg el nem érték ezt, de akkor is. Nem hitt senkinek, csak Jágónak (hamis bizonyítékok...), hiába bizonygatta mind felesége, mind mások azt, hogy nem igaz. Csak a rögeszmének élt. Mikor meg kiderült, hogy a féltékenység teljesen alaptalan, már késő volt minden. Isten óvjon minden nőt egy olyan férfitól, aki már akkor hisztérikus rohamot kap, ha a barátnőjére/feleségére ránéz valaki más férfi! Kinek kellene egy ilyen pasi? Kizárt, hogy tudok olyan épeszű csajt, aki ilyenre igent mondana...
Egy miatt szomorú voltam: Tudom, kevés magyar él kinn, de összvissz kettővel futottam össze, akikkel beszéltünk is szünetben pár szót. Igaz, holnap és holnapután még mehetnek, de attól még azt hittem: ma is többen lesznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése