2010. szeptember 20., hétfő

Chuseok

Mint említettem, Koreában nagy ünnep a Chuseok, más néven, a koreai hálaadás. A holdújév mellett a legnagyobb, talán a karácsonnyal vagy húsvéttal egyenrangú. (húsvétot itt nem ismerik. Karácsonyt megtartják, de főnököm szerint kisebb jelentőségű ünnep, mint nálunk) Ahogy értelmeztem, itt az a szokás, hogy a háromnapos szabadság (kedd-szerda-csütörtök) alatt az emberek hazalátogatnak szülővárosukba.
A laborben napokkal ezelőtt megültük közösen, egy félig-meddig svédasztalos kajáldában. Ha holdújévet is ott ünnepeljük, bemutatom.



Az egyetem azonban a külföldi diákoknak is nyújtott némi ízelítőt, ugyanis szeretettel várta őket hétfőn a kolesz elé, egy nagy evős, lazulós "bulira". Bár a vendégek közt több volt a koreai, mint a nem az :S.Tudom, buli, ingyenkaja, vonzza a népet... A menü persze tradicionális koreai kaja volt (ok, bizonyos szempontból japán is, gondolok a nyers halra), pl ricecake, gimbap, zöldséges tészta, vagy éppen édesburgonya. Ricecake gyúrását és formázását tanítgatták az érdeklődőknek. Egy speciális faszerkezet segítségével egész mutatós nasikat lehetett kialakítani :). Nagyon kedves gesztus volt ez az egyetemtől, köszönet annak, aki kitalálta, és azoknak is, akik rész vettek a szervezeési, meg egyéb munkálatokba!


A koleszban tipikus ünnepi hangulat: kihalt... Holdújévkor is ugyanez volt, ha a kihaltat lehet fokozni, akkor a holdújévkor a kolesz jó jelző rá :D (akkor repültem haza először, de egy napot ott töltöttem, de akkor tényleg kongott az ürességtől). Néhány diák lézengett csak, na és persze én, külföldi lévén. Még mindig nem tudom, mit fogok csinálni. Rossz az idő, szakad az eső, villámlik, dörög az ég. Annyira unom már... Legyen már vége a monszunnak!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése