2015. június 3., szerda

Új járvány, a MERS

Azt ugyebár meséltem, hogy tavaly nyáron-ősszel, amikor az ebola járványokról szóltak  a hírek, történt némi pánikhangulat.

A napokban megjelent egy új vírus Közép-Kelet Ázsiából, a Middle Eastern respiratory syndrome (MERS) járvány, amit egy új vírus okoz. Állítólag egy olyan pasas hozta be a járványt Koreába, aki Arábiába utazott, és azóta már növekszik az áldozatok száma. Szokatlan, mert 2012-ben is volt MERS járvány, de az nem volt ennyire invazív. Legalább 700 embert zártak karanténba, akiknél gyanították, hogy elkapták ezt a vírust. Eddig legalább 35 betegről és 2 halálesetről tudnak.

Kicsit pánikhangulat van, több ismerősöm mondta örömmel, hogy csütörtök -pénteken nem lesz tanítás emiatt a járvány miatt. Emellett rengeteg embert látok maszkban mászkálni, úgy, mint télen. Pedig azt hallottam, a maszk sem véd a vírustól. Az egyik hétvégi sporteseményt is lemondták (bár erre nem neveztem, mivel kirándulás lesz). A repteret  fertőtlenítik, a beutazó embereket ellenőrzik folyamatosan.

Most olvastam, hogy az állatkertben a tevéket elszigetelték, mivel állítólag a teve a hordozója ennek a vírusnak. Most vizsgálják az állatok mintáit, fertőzöttek-e.
Azért remélem, mielőbb találnak az új vírus ellen vakcinát. Én nem fogok bezárkózni, és ezzel sokan egyet értenek, ennek semmi értelme. A hétvégi dolgaimat ugyanúgy fogom csinálni, mint ahogy elterveztem.

A MERS vírus a Coronavirus-ok csoportjába tartozik, rokona a SARS vírusnak, és a sima megfázást okozó vírusnak. Elsősorban a légzőszerveket támadja meg.Fizikai kontaktussal, cseppfertőzéssel terjed.  Elsősorban cukorbeteg, vese-és légzési problémákkal küzdő embereket támadhat meg, de azért senki sem érezheti magát védve, kortól függetlenül bárkit megtámadhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése