2013. június 23., vasárnap

Helyi "színdarab" a maszkokkal

Szóval, az egyik, előző fejezetemben mutattam a koreai maszkokat. 9féle maszkot lehet megkülönböztetni, 9 különböző embertípus szerint, lehet szerzetes, idős ember, ajumma, arisztokrata, munkás...stb.

Szóval miután visszatértünk a faluba, és eltakarítottuk a maradék kaját- Ezek után visszabuszoztunk a komplexum bejáratához, ahol egyfajta szabadtéri színpadon néztük meg a korabeli "maszktánc-előadást".
Régi, tradícionális dobokon, dudákon játszottak a zenészek. A maszkokról kicsit az ókori görögök színdarabjai jutottak eszembe, hiszen az athéni (vagy egyéb görög állambeli) színházban is hordtak agyagból készült álarcokat... Ráadásul a színpad is egy kisebb arénára emlékeztetett...
A cselekményt nem tudtam követni, de vicces volt az egész, a táncokkal,  jelmezekkel, plussz a maszkokkal. Később kiderült, hogy a női szerepeket is férfiak játszották (újabb ókori analógia, heheh), viccesek voltak végén a hanbokos ajusshi-k (transzvesztita-fíling!!!)... Állítólag a szegények találták ki ezen szórakoztatást a gazdagok számára. Volt egy jelenet, mikor a bika körbejárt, és mindenkit levizelt, majd a pasas megölte, és levágta a micsodáját... Jujj, a koreaiak álszemérmessége, amit nem tudok hová tenni...

Ősszel van egy nagyon híres maszkfesztivál itt, Andongban. Mivel a Hahoe Village tetszett, illetve imádom az őszt, nem kizárt, hogy majd visszatérek ide! Juwangsan esetén ugyanerre a megállapításra jutottam!! :)
A színészek folyton kommunikáltak a közönséggel, pl. mutatták a bikaherét, majd imitálták az adománygyűjtést, stb. Emellett invitáltak a nézőket, hogy  csatlakozzanak a játékoz. Adtak ingyen szuvenírt is (nyakba akasztható famaszkot), amiért külön megérte! :)
 A darab végén a színészekkel fotózkodtunk... 'My smart face" (az én intelligens fejem)... azaz én, szemüvegben. Ezzel a "smart face" akkor alkottam, mikor egyik barátommal azon röhögtünk, hogy a koreaiak gyakran azért tesznek szemcsit, hogy intelligens fejük legyen... Én, ha akarom, fölteszem, ha akarom, nem, de inkább nem. Egyszer megmutattam annak a barátomnak, aki azt mondta, tudósfejem van így... heheh :).
 Hát, a hülyeség...
 Darab után irány haza. Volt pár dugó útközben, de simán, és időben hazaértünk. Klassz hétvégén vagyok túl, annak ellenére is megérte, hogy megettek a moszkitók...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése