2012. október 2., kedd

Október 3:개천절 - egy kis mitológia

A mai nap ünnepnap Koreában. Ezt az ünnepet azonban évekig nem tudtam "hová tenni". Nem értettem, hogy miért is ünnepnap. Mert március1, június 6 és augusztus15 esetén van konkrét információm, tudom, hogy történelmi eseményekhez köthetőek.

Viszont most kicsit utánaolvastam. Foundation day, vagy helyi nevén 개천절 (Gaecheonjeol). A legendákhoz, itteni mítoszokhoz köthető ez az ünnep. Annak az évfordulója, hogy egyik istenség, Hwanung (환웅) leszállt az istenek világából (mennyből?), hogy a földön, emberek között éljen. Ezen a napon zászlókkal díszítik az utakat.

Nade ki is volt az a Hwanung? A fia Hwanin-nak, aki egyfajta főisten volt (kb. olyan mint a görög mítoszokban Zeusz). Hwanin irányította az időjárást, illetve a hiedelmek szerint ő készítette a törvényeket, a mezőgazdaságot, a gyógyászatot és a művészetet is ő irányította.
Szóval Hwanung leszállt a földre, állítólag az egyik, Baekdusan hegyen (Észak-Korea) álló szantálfára. A fa melletti barlangban élt. Egyszer találkozott egy tigrissel és medvével, akiknek nagy vágyuk volt, hogy emberré változzanak. Hwanung erre megígérte nekik, teljesíti a kérésüket, ha 100 napig a barlangban élnek, nem mennek ki, imádkoznak. Nem esznek mást, csak fokhagymát és fekete ürmöt. A tigris ezt nem tudta teljesíteni. A medve viszont kiállta a próbát. Ezért Hwanung nővé változtatta (Ungnyeoh), akivel később összeházasodtak, és fiuk, Dangun megalapította a Joseon Királyságot (Joseon Dinasztia), aminek Phenjan lett a fővárosa.

Szóval ez az a bizonyos legenda. Kívánok mindenkinek még egy nap pihenést! Sajnos most nem tudok "lógni", de majd hétvégén!!! :) :)

2 megjegyzés:

  1. Ez érdekes!
    Ritkán kommentelek,de gyakran olvaslak, mert szeretem a blogod, bármely témáról is írsz, érdekes. A kpopról rengetegen írnak, fölösleges lenne azzal foglalkoznod, főleg ha nem is érdekel.:)
    Különösen szeretem a túrákról szóló fényképes beszámolid, rengeteg gyönyörű tájon fordultál meg. :))

    VálaszTörlés
  2. Köszi szépen!!! :) Örülök mindig a pozitív kritikáknak :) Szeretek túrázni, és írni is :). :) :)

    VálaszTörlés