2012. április 25., szerda

Radioactive and Asian dust

Olvasom a híreket. Ma van a csernobili atomkatasztrófa 26.évfordulója. Szomorú esemény, bár én még nagyon kicsi voltam akkor. De a hírekből hallom, hogy eltitkolták a dolgot, csak akkor derült ki, mikor káros sugárzást tapasztaltak Európa felett. Érdekelnek a szellemvárosok. Egyszer szívesen eljutnék Prypjaty-ba. Azt hallottam szerveznek oda utakat.
 Több, mint egy éve történt a  fukusimai atomkatasztrófa. Kicsit aggódtam én is, hogy Koreát veszélyesen fogja érinteni. Egyszer, elmentem futni, mikor esőre állt. Csöpögött már, mikor visszatértem a koleszba. Főnököm mondta, zuhanyozzak le jó alaposan, ha elkap az eső útközben, mivel félő, van benne rádioaktív anyag. Szerencsére Korea nem volt veszélybe. Szerintem az volt a szerencse, hogy tavasszal történt, és nyugat felől fújt a szél. Ez pedig elvitte a káros sugárzást ellenkező irányba. Magyarul az "asian dust" elvitte a "radioactive dust"-ot. (Most van a sárgahomok-asian dust szezonja, eddig egész jól megúsztuk) Viszont egy esős napon nagy "pánikot' csináltak a rádioaktív esőből, de szerintem annak nagyobb volt a füstja, mint  a lángja. Csak olvastam róla, közvetlenül nem tapasztaltam. 
 Ami az Asian dust-ot illeti, ilyenkor tavasszal van a szezonja. 2010ről van egy konkrét emlékem. Szombat volt, a srácokkal a laborban ültünk. Akkor még nem kirándultam, néha kijártam várost nézni, ennyi. Szóval a koreai fiúk mondták nekem, ha a koleszban van net -már hogyne volna- menjek haza. Vagy ha nem akarunk hazamenni, viseljünk maszkot, mivel a labor nm túl jól szigetelt. Megdöbbentem. "Miért?"-kérdeztem."Yellow sand"-válaszolták a srácok. Sosem felejtem ezt el. Yellow sand, Asian dust, yellow dust, számos neve van ennek a tavaszi jelenségnek. Ez a bizonyos homok Mongóliából, a Góbi-sivatagból kerül ide. Mint meséltem,  tavasszal itt a nyugati szelek az uralkodóak. Pekingben gyakoriak a por-és homokviharok. Néha, ide, Koreába is eljutnak, és ilyenkor jobb zárt térben maradni.Szerencsére nem kapjuk telibe, de azért jut nekünk is belőle.
 Szóval 2010 tavaszán láttam ilyent. Visszasétáltam a koleszba, és a srácok tanácsára jól kimostam a szememet, arcomat. Ahogy sötétedett, láttam, az ég félelmetesen sárga volt. Akkor nem volt velem fényképezőgép, de pont így nézett ki. Nem saját fotó, de jól demonstrálja. Az a bizonyos homokvihar elég nagy volt, állítólag Hawaii-t is elérte. Szerencsére másnapra már tiszta lett az idő.
 Azért veszélyes ez a jelenség, mert a homokszemcsékben előfordulhatnak nehézfémek, Amik ártalmasak lehetnek a szervezetre, ha belélegezzük őket. Allergiás reakciókat válthatnak ki többek közt. Sokan a téli- tavaszi időszakban maszkot hordanak. Télen a hideg miatt, tavasszal meg főleg emiatt.
 Én is azt mondom, ilyenkor jobb zárt helyiségben, vagy otthon maradni. Remélem, idén már megússzuk. :)
 Nyáron szeretnék hazamenni. Nagyon is. Három hétre. Majd beszélek a főnökkel, eddig azt mondta, csak két hétre akar elengedni. Viszont kell nekem a három hét, mivel van pár hivatalos ügyem. Meggyőzöm valahogy, még nem tudom, hogy. Már nézem a légijáratokat. Jelenlegi állás szerint Aeroflot vagy Turkish Airlines lesz a befutó, még nem tudom. Lehet, Aeroflot, mert az a leggyorsabb. Bár sokan szidják, de szerintem annyira nem rossz.
 Holnap éjfélkor indulok Wolchulsan hegyre, és vasárnap is lesz kirándulás... Durva, két hete megint nem csavarogtam... Tudom, múlt hétvégén okom volt rá, de már hiányzik a kikapcsolódás. Unalmas hetem volt eddig, de rájöttem egy problémára, ami régóta cseszi a csőröm (pont vizsga előtti reggelen). De most beugrott, és meg is erősítették, hogy igazam van. Emellett rájöttem arra is, hogy a menzán csirkesalátára is be tudom váltani a kajajegyem. Így a csirkesaláta szezámos zsömlével a mostani aktuális népszerű kaja (mivel a zsömi kvázi üreges, beletöltöm a salit, így olyan a fíling, mintha olyan gyrost ennék, amiből kisprórolták a húst). Menzán a menü elég gyakran rossz :(.

2 megjegyzés:

  1. Nálam meg az a helyzet, h itt Szolnokon a főleg észak-nyugati áramlassal Budapest szennyezőanyagit mind mind megkapjuk. Akik itt élnek megszokták, de én nem, az arcomon lehet jól látni tele vagyok allergiás kiütésekkel :( nem durva, de néha erős.

    VálaszTörlés
  2. Ez durva:(. Allergia szerencsére rajtam nem jött ki, de azért Szöul is elég szmogos tud lenni (hála az égnek a campus vidékies része, hegyoldalban van). Ráadásul ami miatt tudom néha Szöult utálni, annyira a stressz gócpontja, hogy az ember azt meg tudja érezni. Amikor egy-egy napra elmegyek, sokkal felszabadultabb vagyok. Lassan olyan ez a csavargás, mint egyfajta drog... :(

    VálaszTörlés