2012. április 8., vasárnap

Magnóliák és azáleák

Örömmel jelentem,  ténylegesen tavasz van!!! Szép az idő, már melegem volt futáskor melegítőben. Lassan sort kell.

 Szóval bemutatom a "tavasz hírnökeit", amik ilyenkor megszépítik a campust.

Ki nem ismerné a magnóliát? Fehér vagy bordó virágú fa, április elején virágzik. Kedvelt díszfa, itt Ázsiában. Szomorú vagyok, mivel múlt hétvégén, mikor hazatértem, egy nagyon szép fát kivágtak. :(

Azálea, jindalle vagy rhododendron. Itt, Ázsiában a tavasz egyik közkedvelt virága. Tavasszal sok hegyoldalt lilára festenek ezek a virágok. Bokros növény. Vadon is megnő, sok helyen azálea (jindalle) fesztivált rendeznek a hegyoldalban. A Hallasan csúcsához közeli menedékházat is Jindalle Shetler-nek nevezik. El tudom képzelni, milyen szép lehet most a hegyoldal, egyszer el fogok oda látogatni, tavasszal is. (eddig csak télen jártam Jeju-n). Az azáleának létezik fehér illetve piros változata is, amiknek májusban van a szezonja. Gyanítom, hogy azok már a nemesített változatok.

Meg kell említenem a nálunk ismert aranycserjét is, A kolesz mellett szépen sárgállanak kis vesszőkék.:) Persze itt már nem merek törni róluk, bár első évemben egyszer csempésztem a szobába egy-két levágott és ottfelejtett ágat, szójatejes üvegcsébe. 
 

Ha már a sárgánál tartunk, mivel az egyik kedvenc színemről van szó, akkor a húsvéti fejezetemben láthatjátok a somvirágot is.

Bónuszként egy örömhírt kell közölnöm: A cseresznyefák is napokon belül ki fognak virágozni! 11-e szünnap, ha minden jól megy, Connie-val este kinézünk Jamsil-nál a Seokcho -tóhoz. Ott még nem voltam. Remélem, addigra már kinyílnak ők is!! :)

  
Itt, Ázsiában, mint minden évszaknak megvannak a maga hagyományai, ünnepjei. Télen a jéghorgászat-és jégszobor -fesztiválok népszerű események. Az őszi euláliákról már meséltem, de itt is nagy kultusza van a betakarításnak. Nyáron meg a tengerparti bulik a jellemzőek, mint pl a boryeongi iszapfesztivál. A tavaszi ünnepek, kulturális események az új élettel kapcsolatosak, ugyanúgy, mint nálunk. De mégis más a hangulatuk, mint otthon.  A koreaiak nagyon is szeretik a tavaszi virágokat, gyakran rendeznek ünnepeket nekik, elsősorban a cseresznye-virágzás a legnagyobb esemény, nemcsak itt, Japánban is. Szöulban Yeouido, a Han folyó szigetén rendezik meg ezen eseményt. A hegyoldalakban sok helyen van azálea-ünnep. (tavaly Ganghwa-do-n voltam ilyenen.) Most megtudtam, a sárgabarack virágzás (Mae-hwa) is jelentős esemény. De hallottam már olyanról is, hogy a somvirágzást is ünneplik egyes helyeken. Olyant még nem láttam, de ami késik, nem múlik. Éljen a tavasz!!! :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése