2015. május 4., hétfő

Szekták Koreában

Mint mondtam, Koreában a kereszténység elég újkeletű, és egyre szélesebb körben elterjedt. Az emberek gyakran érdekesen értelmezik magát a hitet. Nem tetszik, hogy előszeretettel mutogatják, mennyire hívők.  Természetesen a keresztény ünnepek is megjelentek itt, karácsony (szünnap) és húsvét is megjelent a kinti kultúrában. Azonban sokan próbálnak meg belőle hasznot húzni, több szektáról olvastam.

Egy érdekes cikk erről.

Utánaolvastam én is pár dolognak.

1. Mikor kijöttem ide, 2010-ben, nyáron gyakran találkoztam a World Mission Society of Church of God térítőivel. Nagyon agresszívak, gyakran a koleszig követtek, addig nem engedtek tovább menni, míg rájuk nem szóltam hangosan, hogy ne csinálják. Azért említem őket elsőként, mivel Bundangban jelen vannak, sőt, itt van a székhelyük. Ez nemcsak nekem volt tapasztalatom, sok osztálytársamat megkörnyékezték. Én ugyan koleszos voltam, de sok osztálytársam mesélte, hogy erőszakosan kopogtak, többször is, bekérezkedtek a lakásukba, stb. Járok én is egy keresztény csoportba, és ott sem szeretik azt a szektát. Ezek azt vallják, hogy Istennek van egy női énje is, 1964-ben alapították. Azt vallják, hogy az alapító egyfajta "második Jézus", mivel teljesítette azokat a próféciákat, amiket Jézus is. A felesége ennek a pasasnak a "God Mother" (azaz Isten női énje). Szerintük a szombatot kell megünnepelni .Kicsit hasonlít a jehovista valláshoz. Szerintük csak azok az alapítók tanait követve juthatnak a Mennyországba.

2. Másik ilyen szekta a JMS cult (Jesus Morning Churcg). Vezetőjük Jeong Myeong-seok, aki azt vallja, hogy a Világvége eljött, és csak az juthat a Mennyországba, aki "személyesen találkozott" vele, és neki a feladata, hogy megmentse az emberséget. Tagadja Jézus feltámadását, magát nevezi Messiásnak. Azt mondja, hogy aki vele létesít testi kapcsolatot, az megmenekülhet. Az irodalomban "Rape Messiah"-nak nevezték, mivel állítólag rengeteg nőt erőszakolt meg. Állítólag meg is büntették JMS-t...


3.  A Mannam  állítólag egy önkéntes csoport volt, aminek 2012-ben volt a fénypontja. Rengeteg programot szerveztek külföldieknek, pl. főzőtanfolyamok, nyelvtanfolyamok. Azonban ezt a csoportot a Shinchonji Church of Jesus (SCJ) egyház irányította.Róluk nem tudok sokat, de meglepődtem, hogy ez is szekta...
4. Unifikációs egyház. Állítólag azt vallják, hogy különböző nemzetiségek házassága során lehet összekötni a nemzetiségeket. Szoktak kollektív esküvőket szervezni. A tradicionláis Biblia tanításait eretnekségnek és antiszemitának tartják, és a politikát is kritizálják.


5. Emellett a Seowol (tavalyi kompbaleset) üzemeltetője is irányított egy szektát. Állítólag őt a szekta tagjai bújtatták el haláláig. Vannak még a Jehovisták kis létszámban, emellett rengeteg másik kétséges vallási csoport, amikről én nem tudok. Mindenesetre tanácsolom, aki Koreában él, ha erőszakosabb misszionáriusokkal találkozik, meneküljön. A szekták itt is ugyanolyan agymosást végeznek az emberen, mint bárhol máshol a világban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése