2012. július 4., szerda

A Gyémánt-hegység (금강산)

 Most néztem fotókat a Geumgangsan-ról (금강산), az Észak-koreai Gyémánt -hegységről. Annyira de annyira szép, Seoraksannal vetekedik (ahogy nézem, a két hegység közel van egymáshoz)!

De sajnos az északi szomszédokhoz tartozik, így esélytelen eljutni oda.
Utánaolvastam kicsit és írok róla pár sort. 
1998-tól látogatható volt Dél- Koreai turisták számára, hajóval vagy busszal. 2003ban nyitottak egy országutat is a hegységhez. Sok tursita látogatta, az észak-koreai kormány hasznot látott benne (valuta-ami általában az USD-t jelentette).
 2008 július 11-én azonban lelőttek egy középkorú dél-koreai turistát, aki a tengerparton tartózkodott, mivel véletlenül a hadsereg területére lépett. Ezzel súlyos konfliktus bontakozott ki Észak-és Dél Korea között. Dél-Korea lefújta az összes utat Geumgangsan hegységbe, és 2010-ben Észak -Korea "rendkívüli intlzkedésekkel" fenyegette Dél-Koreát (akkor történt a tengeralattjáró elsüllyesztése is). Jelenleg nem tudom, mi a helyzet, állítólag látogatható külföldiek számára, de nem tudok erről biztosat. A Dél-koreával kapcsoaltos honlaokon azt írták, hogy ideiglenesen nem szerveznek ide utat (biztos az említett gyilkosság miatt)
Paedig nagyon jó lenne ide eljutni egyszer :). Azt hiszem, megkérdezek valami tapasztaltabb ismerőst erről. 


Ez is azon okok közé tartozik, mikor teljesen elítélem Észak-és Dél Korea között ellentétet, konfliktust (alapból elítélem). Hogy az Észak-koreaiak szítták a feszültséget (egy ártalmatlan turista megölésével), a déliek ellentámadnak. Annyi szép tájról olvastam Észak-Koreában is. Sajnálom, hogy a hatalmi különbségek túl erősek ahhoz, hogy két-elvileg ugyanazt a nyelvet beszélő -társadalom között ennyi konfliktus van. :(

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése