2014. augusztus 14., csütörtök

Kereszténység Koreában

Ferenc pápa most Szöulba látogatott. Ugyan nem vagyok katolikus, de tudom, hogy nagy megtiszteltetés a helyiek, és az ország számára. Koreában rengetegen kereszténynek vallják magukat. Bár alapvetően nem keresztény ország, a mivel főleg buddhista kultúráról van szó, de mégis az 1900as évek elején gyorsan elterjedt, a külföldiek, illetve a misszionáriusok bejövetelével. 1945ig nagyon kevés keresztény volt Koreában. Az 1600-1700-as években próbálták megismertetni a vallást a lakossággal az utazó diplomaták. A Joseon dinasztia idején nagyon rosszul álltak a kereszténységhez, az 1800-as évek elejéig keresztényüldözések is voltak, 8000 hívőt kivégeztek.

Ma olvastam ezt a cikket. Ez szerint legalább 5.4 millió katolikus és 9 millió protestáns ember él Koreában. A Yeouido Gospel Church az egyik legnagyobb keresztény felekezet, aminek majdnem 1 millió tagja van. Aztán az Unification Church is népszerű (ami a vegyes házasságokat támogatja, vagy erőszakolja?). Az a pasas, akinek a vállalatához a Seowol komp tartozott, is vezet egy szektát, és mikor megtörtént a tragédia, a hívők elrejtették őt a rendőrök elől (undorító az egész dolog, de jobb, ha ebbe nem megyek bele...).

Jelenleg a lakosság 46%-a nem hívő,  23%-a buddhista. 2012-ben a lakosság 52%a vallotta magát vallásosnak, ami csökkenést jelentett 2005höz képest (56%). Amerikából sok misszionárius megy Koreába, és Koreában is sok ember misszionáriuskodik, mennek téríteni más országokba. Személyes véleményem szerint látszik, hogy a kereszténység elég új keletű: A legtöbb gyülekezetben "gitáros istentisztelet" zajlik, a templomok többsége inkább kultúrházra emlékeztet. A hangos, őrült imádkozást azonban nem tudom hová tenni, szerintem mesterkélt. Sokan hétvégente az utcán osztogatnak röplapokat, törlőkendőket, néha cukrot, kávét, vagy húsvétkor tojásokat. Én is járok gyülekezetbe, és ott több jó ismerősöm, barátom van. Szívesen megyek, egyrészt, mivel nem erőszakosak, megértik, hogy nem tudok mindig ott lenni. Magyarul, nem szekta, inkább egy kellemes közösség. Ennek ellenére gyakran szerveznek jó programokat, ünnepnapokkor például. Jótékonykodni is szoktak, pl. gyűjteni a rászorulók számára. Főnököm ajánlotta őket pár éve (még most is számon kéri, járok-e :) ). Viszont vannak kissé erőszakosabb csoportok is. Már meséltem pl. a World Mission Society of Church of God-ról,  akik elég erőszakosnak tűntek, elég szekta-szagúak.Vagy két éve, egy kiránduláson a jehovisták leszólítottak a benzinkútnál embereket, és "térítettek". Mondtam is egyik srácnak, nekik ne nagyon higgyen. A metrókon is gyakran megjelennek térítők... Emellett néha elég idétlen ruhákat viselnek az emberek, keresztény üzenetekkel :). Ha látok ilyent fotózok :).
A templomokat meg éjszakánként piros (vagy fehér, néhol kék) neonkeresztek szokták jelezni az épületek tetején :). Szöul fényeinek szerves részeit alkotják, szerintem beleillik a városképbe. Európában persze nevetséges lenne, ugyanúgy itt is furán hatnak templomok, amiknél az európai építészetet próbálják rekonstruálni. Két külön világ, és önmagában mind a kettő érdekes, de keverve már nem túl jó :)). 


2 megjegyzés:

  1. Mi is megtaláltuk a cikket:)
    http://parbeszedhaza.hu/reflexio/neon-keresztek
    Üdv!

    VálaszTörlés
  2. :) :) :). Erdekes osszefoglalas szerintem, en is ezen alapoztam ezt a fejezetet, szemelyes tapaztalatokat beleszove. Mar regota elek kinn, van egy kis belelatasom a dologba :). Eleg egyedi a felfogasuk, de sajnos sokan tenyleg ez urugyen akarnak meggazdagodni (szekta-dolog) :( :(.

    VálaszTörlés