2012. február 6., hétfő

Bürokrácia...

Ma elmentem a Bevándorlási Hivatalba, hogy a vízumomat meghosszabbítassam. Két évre kaptam, és hiába három éves a suli, a diplomáciai egyezmény alapján csak két évre kaphatok...
Hát, nem sikerült a dolog. Utálom, hogy mindig hiányolnak valamit. Kokrétan egy bizonylatot hiányotak, az egyetemi tandíjak befizetéséről. Én ugyebár ösztöndíjjal vagyok itt, tandíjat nem kell fizetnem. De be kell mutatnom, mivel ezzel igazolom, hogy regisztráltam a 2012-es tavaszi félévre is. Bosszantó, ráadásul ezt a dokumentumot csak péntektől lehet letölteni. Tehát jövő hétfőn újra meg kell látogatnom a Bevándorlási Hivatalt. Mindenesetre megvettem már a bélyeget, amivel igazolom, hogy kifizettem a hosszabbítás árát, és a kérelmi papír is ki van töltve... Ennek ellenére még egy délelőttöm el fog veszni.... Utálom a bürokráciát... Tudom, örülnöm kéne, hogy nem Kínában vagyok, ahol sokkal merevebbek a szabályok, de akkor is, utálom az ilyen az ilyen procedurákat.
Sajnos, néha az a baj az ázsiai emberekkel, hogy nem tudják rendesen elmondani a dolgokat, hanem hárítanak, hülyeségeket mondanak, vagy épp megjátszák a hülyét. A legrosszabb pofon mindjárt az elején jött: kiutam előtt, mikor egy fontos papírról kiderült, csak január végén jön meg... Mikor már minden le volt fixálva, nem mondhattam semmit le (január elején). Így lett egy plusz hazautam.
A másik ilyen dolog 2010 júliusában történt, mikor a suli követelte a diákokon a hiányzó dokumentumokat. Nekem a BsC diplomát is, ami ugya nekem nincs. 2006-ban vezették be Magyarországon a kétszintű egyetemi képzést, és én meg 2004ben kezdtem az egyetemet. A régi rendszerben, mikor még kaptunk öt (vagy annál több) év után egy mostani Msc-vel egyenrangú diplomát. Nehezen értették meg ezt a felvételi irodában, mivel angolul sem tudnak a legtöbben rendesen. A legrosszabb meg az volt: A diploma és a diploma -kivonat (Europass) fordításának hitelesítését is le kellett adni. Magam sem értem, az Europass esetén miért kell az egész? Mivel a fordítás hitelesítése nem kis pénz, négy oldalért én is elég sokat fizettem. Miért nem volt elég nekik a diploma?
Nincs baj, nem lesz semmi gond, mivel meglesz a fontos dokumentum, sőt, lesz-vízum-hosszabbítás, és Jirisan is (reméljük) :).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése